Tips voor zakelijk communiceren

1. Zorg voor een goede handruk

Een goede handdruk is belangrijk. Zorg dat je handruk niet te krachtig is maar ook niet te slap en niet te lang en niet te kort.

2. Glimlach online en offline

Een oprechte glimlach zegt veel over je uitstraling. Dit geld echter ook voor een neppe opgezette glimlach. Het heeft een positief effect op je gesprekspartner omdat de gene waar je naar toe lacht door heeft dat je moeite doet voor de goede indruk.

3. Gebruik gebaren

Gebaren beelden enthousiasme uit. Leg je handen niet op de tafel en doe ze vooral niet in je zak. Hou je handen lekker los uit je broek en laat ze mee praten met het gesprek. Dit gebeurd vanzelf als je ze gewoon laat hangen.

4. Gebruik een small talk

Een smalltalk verhoogt de zakelijke sfeer. Het is namelijk een afknapper als je niet van nature een goed gesprek kan beginnen. Het is erg makkelijk je kan beginnen over iets actueels, iets persoonlijks of simpelweg over iets wat je onderweg hebt gezien.

5. Gebruik je stem goed

Hoe belangrijk lichaamstaal ook is. Je stem heeft de meeste invloed. Dus zorg ervoor dat je niet eentonig praat. Praat enthousiast met een sprankelende toon en speel goed in op de prikkels van je business partner.